Wanneer het belang van een goede onderzoek wordt herkent schrijft de huisarts een verwijsbrief naar een instelling van jou keuze. Uiteindelijk volgt er een uitnodiging voor een onderzoek. Laat je goed informeren over de procedure en probeer vooraf ook op zoek te gaan naar een instelling waar de wachttijd kort is. Sommige organisaties hebben namelijk al een wachttijd van drie tot vier maanden.
Wees geduldig
ADD-ers zijn namelijk vaak impulsief en alles waar we ineens enthousiast over raken willen wij ook zo snel mogelijk mee aan de slag. Zo dus ook een onderzoek naar ADD vanuit een deskundige blik. Gun jezelf de tijd om hier eens goed over na te denken en vraag ook andere mensen zoals partners en familieleden wat zij hiervan vinden. Wees objectief en verlang ook van hun de objectiviteit. Neem een maand de tijd om alle informatie te verzamelen en neem anderen mee in jou gedachten van overweging. Schrijf dit uiteindelijk allemaal op papier en zorg ervoor dat je zo zorgvuldig mogelijk blijft en hou de onderwerpen relevant. Neem deze informatie vervolgens mee naar je behandelaar.
Intakegesprek
Eenmaal door de huisarts aangemeld wordt je vervolgens door de instelling uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek worden je klachten geïnventariseerd en afhankelijk van de uitkomst wordt bepaald welke behandelings- of onderzoekstraject er wordt gebruikt. Een intakegesprek kan door verschillende medewerkers binnen de geestelijke gezondheidszorg worden uitgevoerd. Het kan een psycholoog of een psychiater zijn maar ook wordt vaak gebruik gemaakt van iemand die in opleiding is.
Een intakegesprek duurt vaak een uur en de vragen die worden gesteld zijn vaak algemeen gericht. Tijdens een intakegesprek is het namelijk belangrijk dat alle mogelijke probleemgebieden worden besproken om op deze manier een volledig beeld te kunnen krijgen.
Het onderzoek
Na het intakegesprek kan de gekozen onderzoekstraject per instelling erg verschillend zijn. Soms is er een cyclus van een aantal gesprekken nodig en andere organisaties doen het onderzoek in één dag.
Over het algemeen vindt het onderzoek plaats door middel van een gestructureerde vragenlijst. In deze vragenlijst hebben de meeste vragen betrekking op het verdelen van de aandacht en het vasthouden van je concentratie. Ook richt zich een deel van de vragen op het functioneren in je kindertijd. Vaak wordt er dan ook een beroep gedaan op de ervaringen van je ouders en gevraagd naar rapporten van de lagere school. Ook kunnen partners of andere familieleden gevraagd worden om deel te nemen aan één van de gesprekken.
Er is geen speciale psychologische test of een eenduidig bepaalde manier van onderzoek om ADD te kunnen diagnosticeren. In de meeste gevallen wordt het DSM IV (*1) gebruikt als hulpmiddel om tot een diagnose te komen. De testen die hulpverleners gebruiken kunnen soms misleidend zijn omdat mensen met ADD vaak in situaties met extra spanning boven hun gemiddelde kunnen presteren en alert kunnen reageren. Hierdoor worden problemen met concentratie of het verdelen van aandacht minder snel zichtbaar. De diagnose kan daarom niet door een eenvoudige test of gesprek gesteld of verworpen worden.
Maak je ook geen zorgen om een stereotype beeld van een psychiater. Je hoeft echt niet op een sofa te liggen en gehoord te worden door een in colbert gekleede, pijprokende man met notitieblok. Vaak vindt het gesprek in een ontspannen ruimte plaats voorzien van dezelfde stoelen zodat er een gelijkwaardige communicatie plaatsvindt.
De uitslag
Ook de uitkomst van het onderzoek kan per instelling verschillen. In het UMCG in Groningen vindt er dezelfde dag nog een gesprek plaats met een psychiater die uiteindelijk de uitkomst met je bespreekt. Bij andere organisatie vindt er eerst nog een terugkoppeling plaats binnen een team en wordt de uitkomst op een later tijdstip met je besproken.
Na dit gesprek wordt samen met je besproken welke vormen er van behandeling aanwezig zijn of vindt er een verwijzing plaats naar een afdeling die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen met ADD.
Heel mooi geschreven stuk over ADD. https://www.add-coaching.nl